Groendaken en Daktuinen


DAKART de groendakspecialist voor regio Leuven

Bij DAKART zijn we reeds jaren gepassioneerd bezig met groendaken en daktuinen, zo ontwikkelden wij ons eigen systeem en visie.
Het zit namelijk zo dat een standaard extensief groendak weinig ecologische waarde heeft, de reden waardoor deze in veel gevallen toch worden gesubsidieerd moet men gaan zoeken bij de retentie van water. Groendaken  houden namelijk veel water vast, waardoor de afvoer van regenwater naar de riolering wordt beperkt en het de kans krijgt om terug te verdampen.

Wat is er zoal mogelijk?

Hieronder een illustratie van de opbouw van onze 3 basissystemen voor groendaken en daktuinen, natuurlijk zijn hierop nog vele varianten mogelijk.

DAKART Leuven groendak systeem

-DAKART licht extensief groendak:

Dit is onze lichtste opbouw, we spreken hier over een systeemgewicht van 100-150kg/m² (systeemdikte 80-120mm), dit is tevens ook onze meest economische oplossing. Deze opbouw is ideaal voor een groendak waar de stabiliteit niet meer belasting toelaat, deze opbouw heeft weinig ecologische waarde en moet het meer hebben van waterretentie en een mooi uitzicht.

-DAKART licht-natuurdak (semi-intensief groendak):

Bij dit type groendak zitten we al snel aan een systeemgewicht van 100-300kg/m² (systeemdikte 120-200mm), dit moet dus in de ontwerpfase worden voorzien. Bij deze opbouw wordt het mogelijk om enige ecologische waarde te creëren en is meer variatie in beplanting mogelijk, dit betekent wel dat er al enig onderhoud noodzakelijk wordt.

-DAKART eco-daktuin (intensief groendak):

Voor een daktuin van dit systeemtype moet er een systeemgewicht van 300-600kg/m² (systeemdikte 200-500mm) worden voorzien in de ontwerpfase. Intensieve groendaken van dit type bieden veel mogelijkheden, maar vergen ook heel wat onderhoud. Men kan hier wel spreken over een heuse daktuin met grassen, bloemen, heesters en houtachtige planten.

-DAKART hellend groendak (extensief tot semi-intensief groendak):

Hellende groendaken hebben eigenlijk dezelfde opbouw als platte groendaken (EPDM dakbedekking), met als enig verschil dat dat er in de substraatlaag een schuifbeveiligingssysteem wordt voorzien die alles op zijn plaats moet houden. Zowel het DAKART licht extensief groendak als het licht natuurdak behoren hier tot de mogelijkheden.

Hoe maken wij een groendak ecologisch waardevol?

Om groendaken ecologische waarde te geven moet men aan zo veel mogelijk van de volgende criteria voldoen:

  1. voldoende bodemdikte en variatie in bodemdikte
  2. zo veel mogelijk variatie in beplanting
  3. voldoende wateropslag en indien mogelijk oppervlaktewater
  4. schuilplaats en voeding voor dieren en organismen (oppervlaktewater, bodem, holtes en dood hout)
  5. zo veel mogelijk biodiversiteit

Subsidies en premies voor groendaken en daktuinen in de regio Leuven

Heel wat gemeenten geven premies of subsidies bij de aanleg van een groendak, hieronder een overzicht voor de regio Leuven.

  • Leuven: Gemeentelijke subsidie van 50% van de gemaakte kosten voor materiaal en plaatsing groendak, tot maximaal €5000,00 [link website Leuven]
  • Bertem, Bierbeek, Boutersem, Herent, Holsbeek, Kortenberg, Lubbeek, Oud-Heverlee: Momenteel geen premies beschikbaar
Klik hier om een afspraak te maken
offerte groendak